manualna in športna terapija

Tecar terapija

Delite

Facebook
Twitter
LinkedIn

KAJ JE TECAR TERAPIJA? KAKO DELUJE?

Tecar terapija pomeni kapacitativni in uporovni električni prenos in izhaja iz angl. »capacitive and resistive electrical transfer«, kar pomeni, da pri tecar tecar terapiji pride do prenosa energije s kapacitivno in rezistivno metodo. Je oblika kombinirane kontaktne diatermije in elektroterapije. Pri tecar terapiji gre za endogeno termoterapijo, kar pomeni, da učinkuje tako, da v telesu vzpodbudi ustvarjanje toplote. Deluje na podlagi radijskih valov in ogreva tako površinska kot tudi globoka tkiva. Način delovanja je po principu teorije vrat (the gate control therapy of pain), ki pravi, da neboleč dražljaj zapre »vrata« za prenos bolečega dražljaja preko hrbtenjače v možgane, torej prepreči, da bi občutek bolečine iz mesta nastanka bolečine potoval naprej v centralni živčni sistem. Na primer, pri udarcu v komolec, podrgnemo z dlanjo po njem, da bi zmanjšali bolečino. Na ta način s trenjem stimuliramo okolne živce in tako »se zmede« signal bolečine, ki gre iz komolca proti možganom. Bolečina sicer ostaja enaka, vendar je možgani ne zaznajo tako močno. Tecar terapija deluje po tem istem principu in za mnogo intenzivnejšo bolečino. Povzroči živčno stimulacijo, ki zmanjša učinek začetne bolečine ter vnetje in s tem tudi bolečino. 

NAMEN UPORABE IN INDIKACIJE ZA TECAR TERAPIJO

Zaradi zmožnosti globinskega segrevanja tkiva, ki omogoči večjo gibljivost in hitrejše sproščanje mišic je tecar terapija zelo uporabna v kombinaciji z manualnimi tehnikami in raztezanjem. Ker nima nobenih stranskih učinkov, kontraindicirana pa je le pri ljudeh, ki imajo vstavljen srčni spodbujevalnik, pri nosečnicah in tistih posameznikih, ki imajo težave z zaznavanjem temperature, je njena uporabnost zelo široka. Uporablja se lahko pri mišično-skeletnih okvarah in poškodbah – bolečinah v sklepih, mišičnih spazmih, pri akutnih in kroničnih poškodbah, raztrganinah, mišični napetosti, zvinih, vnetjih (sinovitisih, burzitisih), tendinopatijah, udarninah, po operacijah; pri obladovanju bolečine ob akutnih vnetjih, boleznih mišic in kit, pri osteoartritisu, nevropatijah, bolečinah v križu in ostalih kroničnih bolečinah, boleznih hrbtenice in ostalih perifernih sklepov, pri ortopedskih motnjah perifernega živčnega sistema in tudi za zdravljenje medeničnega dna. Poleg terapevtskih namenov se zaradi učinkovitosti uporablja tudi pri operacijah (npr. za pripravo tkiva, resorpciji hematoma in drenaži edema), v dermatologiji (npr. za regeneracijo kože, pri brazgotinjenju, celjenju ran) in tudi v ginekologiji (npr. po porodu).

UČINKI TECAR TERAPIJE

Pri uporabi tecar terapije gre za prenos energije v obolel del telesa in sicer na drugačen način kot pri drugih znanih oblikah zdravljenja s toploto, saj tkivu toplote ne doda »od zunaj«, temveč stimulira biološka tkiva in na ta način »od znotraj« proizvaja energijo in toploto. To doseže z aktivacijo ionov in povzroči močno stimulacijo na nivoju celic, spodbudi krvni obtok, zviša temperaturo in pospeši fiziološke procese. Na ta način spodbudi telesu lastne naravne procese celjenja. Tako pride do učinkov, kot so zmanjšanje bolečine, povečanje površinske in globinske prekrvavitve, izboljšanje regeneracije tkiv, stimuliranje venskega in limfnega pretoka ter izboljšanja metabolične aktivnosti. Učinek je viden tudi pri dvigu splošne vzdržljivosti, pa tudi pri preprečevanju ponavljajočih-se poškodb. Učinkuje na kožo in podkožno tkivo – pospeši limfni in krvni pretok; na mišice – sprosti napetost in zmanjša bolečino; na sklepe – zmanjša oteklino in bolečino pri oteklih sklepih, pri zatrdelih pa izboljša prekrvavitev in omogoči večjo gibljivost; na kite in ligamente – pospeši okrevanje, ki je najkvalitetnejše v primerjavi z drugimi metodami. Učinek je hiter in se ga občuti že po prvi terapiji. 

Petra Vraničar

Sem Petra Vraničar, diplomirana fizioterapevtka (Univerza v Ljubljani, Zdravstvena fakulteta) , ukvarjam se z ortopedsko in manualno fizioterapijo. Že v študijskem obdobju sem nabirala svoje izkušnje na področju ambulantne, ortopedske in športne terapije.

Po zaključenem študiju sem ožjo usmeritev našla na področju ortopedske fizioterapije, kjer sem se tudi izobraževala in nadgrajevala svoje znanje. Obzorja novega kliničnega znanja sem pridobila na sklopih izobraževanj ortopedske medicine in manualne terapije pod vodstvom Reneja de Bjurina.

Prijavi se na e-novice

Prijavite se na novice in obveščeni boste o novih objavah.