manualna in športna terapija

Dupuytrenova kontraktura

Delite

Facebook
Twitter
LinkedIn

Dupuytrenova kontraktura je izraz, ki poimenuje stanje, deformacijo roke, pri kateri pride do zadebelitve in skrajšanja tkiva dlani. Gre za vlaknato plast tkiva – fascijo, ki leži pod kožo na dlani in prstih. Je plast tkiva, ki pomaga pritrditi in stabilizirati kožo, brez nje bi bila koža na dlani tako ohlapna in gibljiva kot koža na hrbtni strani roke. Pri Dupuytrenovi kontrakturi se fascija sprva odebeli, nato pa sčasoma zategne. Na začetku se kaže kot sprememba na koži dlani, zategovanje v dlani, sčasoma pa preide v skrčenje prstov proti dlani, nezmožnost iztega prstov. Najpogosteje prizadane prstanec in/ali mezinec. 

KAKO PRIDE DO NASTANKA DUPUYTRENOVE KONTRAKTURE?

Dupuytrenova kontraktura se ponavadi začne kazati kot odebelitev kože na dlani. Ko napreduje, se koža na dlani lahko zdi nagubana ali jamičasta. Na dlani lahko nastane trdna gruda tkiva, ki je lahko občutljiva na dotik, vendar pa običajno ni boleča. V poznejših fazah Dupuytrenove kontrakture se iz grude tkiva pod kožo na dlani tvori tkivna vrvica, ki se lahko razširi do prstov na roki. Vrvica lahko potegne enega ali več prstov v upognjen položaj – proti dlani. Najpogosteje sta prizadeta prsta, ki sta najbolj oddaljena od palca – mezinec in prstanec, lahko je vpleten tudi sredinec. Kazalec in palec sta zelo redko prizadeta. Kontraktura se lahko pojavi na obeh rokah, vendar je tudi v tem primeru običajno huje prizadeta ena roka. 

DEJAVNIKI TVEGANJA ZA NASTANEK DUPUYTRENOVE KONTRAKTURE

Medtem, ko vzrok za nastanek Dupuytrenove kontrakture še vedno ni znan, pa so z njim povezani številni dejavniki tveganja, ki lahko vplivajo na nastanek. Ponavadi se pojavi po petdesetem letu starosti, najpogosteje in v hujših oblikah se razvije pri moških. Najbolj razširjena je med ljudmi severnoevropskega porekla, pogosto se pojavlja v družinah, kot del genetike. Tudi uživanje alkohola in kajenje sta povezana s povečanim tveganjem za Dupuytrenovo kontrakturo, prav tako pa jo povezujejo tudi s sladkorno boleznijo in uživanjem zdravil proti epilepsiji. 

TERAPEVTSKA OBRAVNAVA

Pri Dupuytrenovi kontrakturi je pomembna primerna obravnava v zgodnjih fazah, saj na ta način lahko upočasnimo in preprečimo razvoj v kasnejše faze, ki močno vplivajo na funkcionalnost prizadete roke ter so velika ovira že pri osnovnih vsakodnevnih aktivnostih. Na ta način se torej izognemo napredovanju stanja in s tem morebitni kasnejši potrebi po operativnem zdravljenju. 

Pred prvo obravnavo vedno izvedemo individualen posvet, ki zajema anamnezo, oceno stanja in klinično testiranje. S tovrstnim pristopom pridobimo informacije, ki so ključne za določitev terapevtskih metod in tehnik za nadaljnjo obravnavo. Med drugim nam omogoči vpogled v samo mesto nastanka in posameznikove vsakodnevne izzive zaradi stanja roke. Te informacije so nujno poterbne, da se obravnave lahko lotimo pri samem izvoru težave in individualno, z namenom čim hitrejše povrnitve funkcije roke pri vsakodnevnih aktivnostih. V sklopu posveta izvedemo tudi meritve za kasnejše spremljanje napredka. 

Sama obravnava je usmerjena predvsem v zmanjšanje zakrčenosti in izboljšanje gibljivosti. V ta namen uporabljamo različne manualne tehnike za postopno zmehčanje in podaljšanje tkiva, poslužujemo pa se tudi različnih terapevtskih inštrumentalnih pripomočkov, kot je na primer terapevtski ultrazvok. Ti pripomočki prispevajo k hitrejšemu dosegu željenega rezultata. V obravnavo vključimo tudi edukacijo razteznih vaj za raztezanje fascije dlani, ki so ključne za nadaljnje preprečevanje napredovanja stanja. 

Petra Vraničar

Sem Petra Vraničar, diplomirana fizioterapevtka (Univerza v Ljubljani, Zdravstvena fakulteta) , ukvarjam se z ortopedsko in manualno fizioterapijo. Že v študijskem obdobju sem nabirala svoje izkušnje na področju ambulantne, ortopedske in športne terapije.

Po zaključenem študiju sem ožjo usmeritev našla na področju ortopedske fizioterapije, kjer sem se tudi izobraževala in nadgrajevala svoje znanje. Obzorja novega kliničnega znanja sem pridobila na sklopih izobraževanj ortopedske medicine in manualne terapije pod vodstvom Reneja de Bjurina.

Prijavi se na e-novice

Prijavite se na novice in obveščeni boste o novih objavah.