Natrganina mišice

Delite

Facebook
Twitter
LinkedIn

Natrganina mišice je poškodba, ki se zgodi na mišici ali kiti – vlaknastem tkivu, ki povezuje mišice s kostmi. Pride lahko do manjših ali večjih poškodb. Manjše poškodbe lahko le prenapnejo mišico ali kito, hujše poškodbe pa lahko vključujejo delne ali popolne ratrganine teh tkiv. Natrganina mišice se glede na simptome in znake deli v tri stopnje, simptomi in znaki pa se razlikujejo glede na resnost poškodbe in se kažejo kot bolečina ali občutljivost, rdečica ali modrica, omejeno gibanje, mišični krči, otekanje in mišična oslabelost. Natrganina je lahko akutna ali kronična. 

KAKO PRIDE DO NASTANKA NATRGANINE MIŠICE?

Natrganina mišice je običajno poškodba preobremenitve mišice in nastane, ko mišična vlakna ne morejo vzdržati čezmernih nateznih sil, ki delujejo nanje. Na splošno je zato povezana z ekscentričnim delovanjem mišic in se najpogosteje pojavi v mišicah, ki delujejo preko dveh sklepov, ko pride do hitrega pospeševanja in upočasnjevanja tako, da je mišica v podaljšanem stanju preko dveh sklepov, ko pride do močne skrčitve. Akutna natrganina je lahko posledica enega dogodka, kot npr. posledica slabe telesne mehanike pri dvigovanju bremena, kronična pa je lahko posledica ponavljajočih – se poškodb, obremenjevanja mišice s ponavljajočimi – se gibi. 

DEJAVNIKI TVEGANJA

Tveganje za nastanek lahko poveča udeležba v kontaktnih športih kot so nogomet, hokej, boks ali rokoborba. Med ukvarjanjem z določenimi športi so nekateri deli telesa bolj dovzetni za tovrstne obremenitve. Noge in gležnji so bolj izpostavljeni pri športih, ki vključujejo hitre začetke in skakanje, kot sta tek preko ovir ali košarka, ki sta lahko posebej obremenjujoča za ahilovo tetivo. Športi, kot sta gimnastika in golf lahko povečajo tveganje za nastanek poškodbe v rokah, komolci pa so posebej izpostavljeni natrganinam pri športih, ki vklučujejo mete. 

PROCES CELJENJA

Proces celjenja mišic je sestavljen iz treh glavnih faz – faze uničenja z začetnim vnetnim odzivom v kateri se mišična vlakna in majhne krvne žilice raztrgajo in napolnijo poškodovano mesto s krvjo. Kri vsebuje vnetne celice, ki preplavijo poškodovano mesto in ga na ta način zaprejo pred morebitnimi zunanjimi vplivi ter s tem zagotovijo uničenje in nadaljnje faze celjenja le na mestu poškodbe tkiva. Naslednja faza je faza regeneracije z aktivacijo in proliferacijo satelitskih celic v kateri poškodovano mesto obiščejo celice imenovane makrofagi. Te uničijo ali razgradijo odmrlo tkivo in suho kri okoli poškodbe. Ko je čiščenje končano pridejo na vrsto satelitske celice, ki se združujejo, da ustvarijo nova mišična vlakna. Ob tem se proizvaja tudi vezivno tkivo, ki se združi z novimi mišičnimi vlakni in popravi poškodbo v mišici. V tej fazi nastajajo tudi tudi nove krvne žile in živci. Zadnja faza pa je faza remodeliranja v kateri obnavljajoča – se mišična vlakna in vezivno tkivo še naprej rastejo in dozorevajo ter prehajajo v končno brazgotinsko tkivo. 

TERAPEVTSKA OBRAVNAVA

S primerno in strokovno terapevtsko obravnavo lahko veliko pripomoremo k hitrejšemu in boljšemu procesu celjenja. 

Pred prvo obravnavo izvedemo posvet, ki nam da natančen vpogled v mesto in način nastanka poškodbe ter stopnjo poškodbe. Posvet je sestavljen iz natančne anamneze, ocene stanja in kliničnega testiranja. To nam omogoča zastavitev individualnih ciljev h katerim stremimo tekom terapevtskih obravnav. Med terapijami se v skladu s procesom celjenja osredotočimo na zmanjšanje bolečine in vnetja, na pospeševanje celjenja tkiva ter na preprečitev morebitnega nastanka brazgotinskega tkiva.

Sem Petra Vraničar, diplomirana fizioterapevtka (Univerza v Ljubljani, Zdravstvena fakulteta) , ukvarjam se z ortopedsko in manualno fizioterapijo. Že v študijskem obdobju sem nabirala svoje izkušnje na področju ambulantne, ortopedske in športne terapije.

Po zaključenem študiju sem ožjo usmeritev našla na področju ortopedske fizioterapije, kjer sem se tudi izobraževala in nadgrajevala svoje znanje. Obzorja novega kliničnega znanja sem pridobila na sklopih izobraževanj ortopedske medicine in manualne terapije pod vodstvom Reneja de Bjurina.

Povezave

Uporabljamo piškotke za prilagajanje vsebine in oglasov, zagotavljanje funkcij družbenih medijev ter analizo našega prometa. Prav tako delimo informacije o vaši uporabi našega spletnega mesta s našimi partnerji za družbena omrežja, oglaševanje in analitiko. View more
Cookies settings
Sprejmi
Pravilnik o zasebnosti in piškotkih
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active
Splošno
Pri uporabi spletne strani in storitev na spletni strani se vaši osebni podatki obdelujejo v skladu s temi pogoji. Lastnik storitve kot upravljavec podatkov posveča posebno pozornost varovanju zasebnosti informacij in osebnih podatkov, ki jih pridobi od uporabnikov. Osebni podatki se bodo zbirali, obdelovali in hranili v skladu s predpisi o varstvu osebnih podatkov in temi pogoji. V nadaljevanju vas bomo seznanili s sistemom zbiranja, shranjevanja, uporabe in širjenja osebnih podatkov.
Spletno stran revita.si lahko obiščete brez registracije.
Ob obisku spletne strani (tudi ob obisku brez prijave) si lastnik storitev pridružuje pravico do shranjevanja informacij na uporabnikovem računalniku, tablici ali telefonu v obliki piškotka (’’cookie’’) ali podobne datoteke, katere namen sta prilagoditi spletni portal željam uporabnikov in zagotavljanje do uporabnikov prijaznih spletnih storitev. Njihovo shranjevanje je pod popolnim nadzorom brskalnika, ki ga uporablja uporabnik.
Informacije o upravljalcu
REVITA manualna in športna terapija, PETRA VRANIČAR s.p.
Nameni obdelave in pravne podlage
Upravljavec – lastnik storitve obdeluje osebne podatke za naslednje namene: - za zagotavljanje, izvajanje in uporabo storitev – kjer je za zagotavljanje storitev oziroma  v skladu s temi pogoji potrebna obdelava osebnih podatkov, bo upravljavec obdeloval osebne podatke, potrebne za izvajanje pogodbe. Če nam uporabnik poda soglasje, bo lastnik storitve podatke obdeloval tudi za namene, za katere je soglasje podano. Ko obdelava osebnih podatkov temelji na soglasju, lahko uporabnik to soglasje kadar koli prekliče.
Zakoniti interes
Podlaga za obdelavo podatkov je lahko tudi zakoniti interes, s katerim upravljavec zasleduje  poslovne interese družbe ali tretjih oseb. Upravljavec bo osebne podatke obdeloval na podlagi zakonitega interesa za namene, opredeljene v teh pogojih ali drugih dokumentih, ki urejajo posamezno pogodbeno razmerje.
Vir podatkov
Upravljavec podatke pridobi neposredno od posameznika.
Obdobje hrambe
Upravljavec bo zbrane podatke hranil do preklica s strani uporabnika ali le toliko časa, kolikor bo nujno potrebno za dosego namena, zaradi katerega so bili podatki zbrani. Piškotki in podatki, vsebovani v piškotkih, se hranijo v skladu s pravili o uporabi piškotkov.
Pravice posameznikov
Uporabniki lahko zahtevajo: - izpis ali vpogled v podatke, s čimer se lahko seznanijo z osebnimi podatki, ki jih lastnik storitve o uporabniku obdeluje, - popravek podatkov v primerih, ko uporabniki menijo, da osebni podatki, ki jih obdeluje lastnik storitve, niso pravilni, - izbris ali omejitev obdelave svojih osebnih podatkov, če želijo, da lastnik storitve preneha oziroma omeji obdelavo vseh ali dela njihovih osebnih podatkov. Poleg tega lahko uporabniki: - ugovarjajo obdelavi osebnih podatkov na podlagi zakonitega interesa ali za namene neposrednega trženja, - uveljavljajo pravico do prenosljivosti osebnih podatkov, ki so jih posredovali lastniku storitve. - na e-naslov: info@fizioterapija-ljubljana.si Uporabnik se mora v vlogi, s katero uveljavlja svoje pravice, ustrezno identificirati in jasno opredeliti svojo zahtevo. Popravke podatkov lahko uporabniki lastniku storitve sporočijo pisno ali pa s podpisom novega dokumenta za pogodbeno razmerje, v katerem se navedejo popravljeni podatki. Določene pravice uporabnikov so lahko v posameznih primerih omejene na podlagi predpisov (npr. prepoved obveščanja o morebitni preiskavi ipd.). Lastnik storitve bo posamezniku informacije o ukrepih, sprejetih na podlagi prejetih zahtev, praviloma zagotovil v roku enega meseca, nikakor pa ne kasneje kot v treh mesecih.
Save settings
Cookies settings
Scroll to Top