manualna in športna terapija

Obraba (artroza) kolka

Delite

Facebook
Twitter
LinkedIn

Artroza je drugo ime za osteoartritis. To je najpogostejša vrsta artritisa, ki je skupno poimenovanje za več stanj, ki povzročajo vnetje v sklepih. Artroza se najpogosteje kaže kot bolečina med ali po gibanju; togost sklepa, ki je najbolj opazna zjutraj ali po neaktivnosti; izguba fleksibilnosti – nezmožnost premika sklepa skozi cel obseg giba; občutljivost okoli prizadetih sklepov; oteklina, ki je lahko posledica vnetja mehkih tkiv okoli sklepa; pekoč občutek v sklepu; drgnenje ene kosti ob drugo in kostni izrastki, ki se lahko razvijejo okoli prizadetih sklepov. Artroza samega kolka se občuti kot bolečina v kolčnem sklepu, ki lahko vključuje bolečino v dimljah, zunanjem delu stegna ali zadnjici. Ta bolečina je običajno večja zjutraj in se zmanjša z aktivnostjo, poveča pa se tudi pri močni ali dolgotrajni aktivnosti. Večinoma se razvija počasi in se sčasoma poslabša, lahko pa se pojavi tudi nenadoma. 

MEHANIZEM NASTANKA

 

Artroza je posledica obrabe sklepov in hrustanca. Hrustanec je spolzko tkivo, ki pokriva konce kosti in pomaga pri premikanju sklepov. Sčasoma, z leti, se hrustanec lahko stanjša ali celo popolnoma izgine, kar v sklepu povzroči stik kosti med seboj, to pa povzroča simptome kot so bolečina, togost, včasih pa tudi otekanje.  Artroza kolka v glavnem prizadene sklepni hrustanec, povzroča pa tudi spremembe na kosti, sklepni tekočini, ligamentih in sklepni kapsuli. Vodi torej do izgube sklepnega prostora, kar lahko povzroča simptome. 

DEJAVNIKI TVEGANJA 

 

Tveganje za nastanek artritisa se povečuje s starostjo. Pogosteje se pojavi pri ženskah, vzrok za to še ni jasen. K nastanku prispeva tudi višja telesna teža – nošenje dodatne telesne teže k nastanku prispeva na več načinov in večja kot je telesna teža, večje je tveganje. Dodatno obremenjuje sklepe, ki nosijo težo, maščobno tkivo pa proizvaja beljakovine, ki lahko povzročijo škodljiva vnetja v sklepih in okoli njih. Lahko se razvije tudi zaradi poškodb, ki se pojavijo pri športu ali nesreči, tudi kot posledica poškodbe, ki se je zgodila pred leti in se je na videz zacelila. K nastanku lahko prispeva tudi poklic ali šport, ki povzroča ponavljajoč – se stres na sklep, ki lahko sčasoma razvije artrozo. Nagnjenost k nastanku je lahko tudi podedovana. Dejavnik tveganja so tudi deformacije kosti – nekateri ljudje se rodijo z napačno oblikovanimi sklepi ali okvarjenim hrustancem. Pojavi se lahko tudi zaradi nekaterih presnovnih bolezni kot sta sladkorna bolezen in hematokromatoza – stanje pri katerem ima telo preveč železa. 

TERAPEVTSKA OBRAVNAVA

 

Primerna terapevtska obravnava, ki upošteva vse dejavnike, ki vplivajo na posameznika s tovrstno okvaro, ima pomembno vlogo pri zdravljenju artroze kolka. 

Pred terapevtsko obravnavo izvedemo individualen posvet, ki zajema natančno anamnezo, oceno stanja in klinično testiranje. Ti postopki zagotovijo potrebne informacije o posameznikovih težavah in ovirah, ki so pomembne za nadaljnje določanje terapij ter izbiro primernih terapevtskih tehnik in metod za najuspešnejšo obravnavo. Cilj terapij je izboljšati moč in gibljivost ter povečati obseg gibanja. Želimo tudi zmanjšati bolečino ter obnoviti pravilne vzorce gibanja v kolku in spodnjih okončinah. To dosežemo z različnimi manualnimi tehnikami in metodami, pa tudi individualno prilagojenimi terapevtskimi vajami za moč in razteznimi vajami, ki so se v praksi izkazale za zelo pomembne pri zmanjšanju bolečine in izboljšanju funkcije pri osteoartrozi. Terapevtska obravnava zajema tudi optimalne funkcionalne prilagoditve, vsaka obravnava pa temelji na najnovejših, z dokazi podprtih ugotovitvah.

Petra Vraničar

Sem Petra Vraničar, diplomirana fizioterapevtka (Univerza v Ljubljani, Zdravstvena fakulteta) , ukvarjam se z ortopedsko in manualno fizioterapijo. Že v študijskem obdobju sem nabirala svoje izkušnje na področju ambulantne, ortopedske in športne terapije.

Po zaključenem študiju sem ožjo usmeritev našla na področju ortopedske fizioterapije, kjer sem se tudi izobraževala in nadgrajevala svoje znanje. Obzorja novega kliničnega znanja sem pridobila na sklopih izobraževanj ortopedske medicine in manualne terapije pod vodstvom Reneja de Bjurina.

Prijavi se na e-novice

Prijavite se na novice in obveščeni boste o novih objavah.